TuomasHmlinen

Caruna: 50 % pikkutytön leikkimökin sähkönhintaan on vain 1 euro.

  • Caruna: 50 % pikkutytön leikkimökin sähkönhintaan on vain 1 euro.

Caruna selittää sähkönsiirron korotuksia lainsäädännöllä. Esimerkkinä on vertaus leikkimökin suuruiseen sähkönkulutukseen; kuulemma yksi euro ei ole mitään. Mutta Pikku-Liisan 5 euron budjetti on kovilla. Joko My Little -ponitalliin ei voi säästää tai nallekarhut jäävät ilman karkkiateriaa.

Olipa kerran pikkuinen nimeltä Liisa, jolla on pikkuinen leikkimökki. Mökki oli todellinen ihmemaa, siellä eli nallekarhut, barbiet ja My Little -ponit sulassa sovussa. Mökissä oli myös sähköt; äiti oli laittanut jatkojohdon, led-valot kattoon ja musiikkilaitteenkin! Nallekarhujen mielestä valot olivat tähtiä ja ponit pitivät siitä, että valo säihkyi heidän glitter-hiuksissaan heidän tanssiessaan ponitangoa.

Pikku-Liisa opetteli talousasioita isin avustuksella. Hän maksoi joka perjantai itse karkkipussinsa ja sähkönkulutuksen. Äiti oli pyytänyt siivoamaan huoneensa viikottain, ja Liisa sai 5 euroa. Isä oli laskenut sähkönkulutuksen olevan 2 euroa viikossa. Nallekarhujen lempikarkit maksoivat samoin 2 euroa, ja säästöpossu lihoi 1 eurolla viikossa. Liisa säästi ponitallia varten, siellä olisi joka pikkuponille oma karsina ja kuppi, johon voisi kerätä pihalta ponien lemppariheiniä.

Eräänä päivänä leikkimökkiin tuli kuninkaan linnanvouti. Hänellä oli silinteri ja toisessa silmässä monokkeli. Hänen mielestään 2 euroa viikossa tähtivalojen tuikkeesta on liian vähän, ja hän puhui jopa 50 prosentin hinnankorotuksista. Liisa ei ymmärtänyt prosentteja, mutta kolikoilla laskien oli helppo ymmärtää, sanoi Nyt-liitekin.

”Nämä ovat prosentuaalisesti isoja lukuja. Monesti ne ovat euromääräisestikin, mutta eivät aina. On hyvä katsoa, mitä korotus todellisuudessa on euroina ja miettiä sitä, eikä prosentuaalista osuutta. Jos kahteen euroon lisää euron lisää, siitä saa 50 prosenttia, mutta jos miettii, että se on vain euro, sen voi suhteuttaa moneen asiaan”, sanoi linnanvouti.

Liisan mielestä euro on iso summa. Nyt hän joutuu maksamaan 2 euroa karkeista, 3 euroa sähköstä eikä säästöpossuun jää mitään ponitallia varten. Liisa joutuu joko luopumaan ponitallista tai vähentämään karkinkulutusta, jolloin nallekarhuille tule nälkä. Onneksi Liisalla oli käytössään viisi euroa eikä vaikka neljää euroa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Tapani Lahnakoski

Carunan 27%:n nosto siirtohintaan nostaa Liisan sähkön hintaa 2 Eurosta 2,12 Euroon. Lisäksi Liisalta menee n. 3 senttiä lisää valtiolle alv:n muodossa.

Viiden vuoden aikana jatkuvat sähköveron korotukset ovat nostaneet Liisan sähkölaskua n. 49 c. Näistä suurin osa ei ole jäänyt valtion kirstuun, vaan menneet veroparatiiseihin tuulimyllärien tileille.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Jatketaan tätä asiaa "leikkisästi": Jos Suomi yksityistää ihan joka ikisen yhtiön, ulkoistaa kaiken 100%. Niin nämä kaikki käyttävät agressiivisia verosuunnitteluita veroparatiiseihin ja maksavat mitättömän osan veroista Suomeen, meillä hyvinvointivaltio on konkurssissa.

Pienyritykset kun eivät voi hyödyntää verosuunnitteluja ja ovat täten eriarvoisessa asemassa kuin jättifirmat. Ne pienet firmat joutuvat maksamaan enemmän veroa ja näinkö me kiitämme työllistäjiämme verottamalla tolkuttoman paljon?

Eräs metallipaja joutui maksamaan 70 000 euroa saadakseen laatusertifikaatin, jotta pystyi myymään tuotteitaan ulkomaille. Perinteikäs puualan yritys meni konkurssiin, kun kaikkialta alettiin vaatimaan laatua ja sertifikaattia ja heillä ei ollut varaa maksaa suuria summia. Lisäksi vaadittiin samaan tilaukseen kaikki mahdolliset tilaukset, mihin firma ei ole pystynyt mitenkään toimittamaan kuin ne osaamisalueensa tavarat.

Tässä on hyvä esimerkki Helsingin Sanomien kuukausiliitteessä 2.2.2013:
http://www.hs.fi/kuukausiliite/a1305644200746

Jatkaakseni tästä, täytyy muistuttaa SDP:läisiä, että Urpilainen halusi kieltää veroparatiisiyhtiöiden käytön, siinä kuitenkin epäonnistuttiin ja hän veti teatraalisen moittimis-esityksen eduskunnassa.

Valtion Eläkerahasto sijoitti yli 3 miljardia veroparatiiseihin. Ilmarinen ja Varma käyttivät varmasti yli miljardin niihinkin, lukuja vaan ei saada mistään.

Näin tässä näkökulmassa näkee, että mitä enemmän verosuunnitteluja, sitä vähemmän saamme rahaa yhteiskuntamme rattaita pyörittämiseen.

Toimituksen poiminnat